Decoupage technika 4 lépésben

 2013.01.29. 11:16

Ki így írja, ki úgy, de a lényeg ugyanaz: szalvétatechnika

Ez az egyik legkedveltebb kézműves technika, mivel aránylag egyszerű a technikája, a hozzávaló anyagok is könnyen és olcsón beszerezhetők, sőt az is lehet, hogy otthon eleve megvan a legtöbb dolog hozzá. Akár a közelgő Valentin napra is készíthetsz így kedvesednek egyedi ajándékot.

IMG_2651 másolata.JPG

Szükséges hozzá:

puha szalvéta, aminek csak a felső rétegét használjuk,

alapozó festék – ez általában fehér

decoupage ragasztó

decoupage lakk (nem szükséges, inkább ajánlott)

puha sörtéjű ecset

az a tárgy, amit díszíteni akarunk a szalvétával – lehet fa, hungarocell, gipsz, műanyag, üveg, viasz, cserép, textil, agyag, kavics, papír, stb.

Első lépés a díszíteni kívánt tárgy előkészítése, ami pl. fa esetében lehet az érdes részek, szálkák lecsiszolása, vagy alapozó festékkel való lekenés, ami főleg a sötétebb színű tárgyaknál érdekes, mert az könnyen átüt a szalvéta vékony rétegén. Az alapozás történhet fehér alapozó festékkel, vagy más világos tónusú festékkel, ami harmonizál a majdani kész mű színével, és a szalvétával.

Második lépés a szalvéta előkészítése, amikor rámérjük a szalvétát a díszítésre váró felületre és méretre vágjuk vagy tépjük. Ha tépjük, azzal sokkal jobban belesimul majd szalvéta a felületbe és nem „ugrik le” úgy, mintha a vágtuk volna. Persze vannak olyan esetek, amikor fontos, hogy a szalvéta pontosan egy adott méret legyen, ilyenkor jó, ha van nálunk egy éles olló. A többrétegű szalvétának csak a felső rétegét használjuk, tehát csak a színes réteget, a többi mehet a szelektívbe.

Harmadik lépés a felület decoupage ragasztóval való lekenése. Miután az alapozó festék megszáradt, kenjük le a felületet decoupage ragasztóval. Ha várunk egy kicsit, hogy száradjon, akkor könnyebb lesz elhelyezni rajta a szalvétát. Fontos, hogy a szalvétának csak a legfelső rétegét használjuk. Óvatosan helyezzük rá a ragasztós felületre a szalvétát, és a decoupage ragasztót az ecsettel finoman, belülről kifelé haladva simító mozdulatokkal egyengessük el. Nem baj, ha sok ragasztó megy rá, és most fehér az egész a sok ragasztótól, az a száradás során eltűnik majd és csak egy szép, fényes felület marad.

Negyedik lépésként lekenhetjük decoupage lakkal, miután a ragasztó megszáradt. Ettől szép fényes lesz, és a port is könnyebb róla takarítani.

Jó munkát!

Címkék: ajándék lakk ecset ragasztó decoupage szalvéta Valentin nap alapozó festék

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativido.blog.hu/api/trackback/id/tr755048756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esztiiiiK 2018.03.26. 18:09:48

Végre egy blog a kezdőknek. Köszönöm! Most kezdtem is ezzel a témával foglalkozni. Főleg a youtubon inspirációt keresek, örülök annak, hogy ide kerütem is :) A boltban a Simple Stylish Alkoss & Díszíts sorozat láttam. Ismered? Gondolod érdemes megvenni? Köszönöm a véleméyed!

georginanagy 2018.03.27. 11:34:00

Én is kezdő vagyok és keresek információt erről a sorozatról. Köszönöm.
süti beállítások módosítása