Húsvéti tojáscsokor

 2013.03.22. 22:29

Nyakunkon a húsvét, így most egy olyan ötletet hoztam, ami szolgálhat dekorációként, de locsolkodásért is adható ajándékba. A tojáscsokorról van szó, illetve a tojásfáról. Néhány barkaágra könnyen felakaszthatóak, illetve egy vázába elrendezhetőek, és mindenki kedvére válogathat a tojások között. A megszokott kifújt tojások mellett választhatunk pl. hungarocell tojást vagy gipsztojást. Most azt nézzük meg, hogyan készül a tojáscsokor.

Tojasfa.JPG

A tojáscsokorhoz hungarocell tojásokat választottam, mert az ezzel való munkához talán könnyebben hozzákezdenek azok is, akik most csinálnak ilyet először. Az ötletet régebbi húsvéti Praktika újságban találtam.

A kreatív boltokban többféle méretben hozzájuthatunk a hungarocell tojásokhoz. Előnyük, hogy könnyűek, nem törnek és könnyű dolgozni velük. Kisebb gyerekek kezébe is nyugodt szívvel adhatjuk.

Szükséges: hurkapálca, hungarocelltojás, akrilfesték, fehér öntapadós papír (pár tíz forintba kerül és ha kapunk, választhatunk színeset is), ecset, formalyukasztó (hobbyboltokban vagy jól felszerelt papírboltokban, nagyáruházakban kapható)

1. lépésben a tojásokat ráhúzzuk egy-egy hurkapálcára, egyrészt hogy ott fogjuk meg, másrészt miután elkészültünk vele, egy vázába is könnyebben bele tudjuk állítani. (ha a kész tojásokból kihúzzuk, akkor kosárba rakva is szép dísze lesz az asztalnak) 

IMG_1841.JPGIMG_1840.JPG

 

2. lépésben a kiválasztott akrilfestéket szépen egyenletesen felkenjük a tojásra. Festhetünk mintákat is rá, vagy egyszerűen egy színnel festjük be az egészet. Ha több színt is használunk, arra figyeljünk, hogy száradjon meg az előző festék, mielőtt az újat rákenjük. Az akrilfestéket nem ajánlott a tojások festéséhez vízzel hígítani, mert nagyon megfolyik. Inkább töményen használjuk, mert jobban fedi a tojást és teltebb lesz a színe is.

3. lépésben míg a festék szárad, addig a formalyukasztóval mintákat szúrunk ki az öntapadós papírból, és miután a festék megszáradt, a mintákat rá tudjuk ragasztani a tojásra tetszés szerinti elrendezésben. Azért használunk öntapadós papírt, mert így ragasztó használata nélkül is tudjuk díszíteni a tojásokat. Többféle formával kapahatóak a lyukasztók, a képen tulipánformát használtam, a sötétkék és sötétzöld tojásokon látható.

Díszíthetünk úgy is, hogy hurkapálca végét mártjuk a festékbe és azzal pöttyözzük a tojást tetszés szerint, így sokkal határozottabb pöttyöket kapunk, mintha ecsettel dolgoznánk. Ezt látjátok a képen a virágmintáknál a zöld és a kék tojáson. És persze csíkokat is festhetünk a tojásra vagy bármilyen formát, ami nekünk tetszik.

Tojasfa.JPG

Következő bejegyzésben a tojásfához adok ötletet. Addig is jó munkát!

Címkék: húsvét ajándék locsoló tojásfa hurkapálca gipsztojás hungarocell tojás formalyukasztó tojáscsokor

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativido.blog.hu/api/trackback/id/tr285162225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása