Az ígért kincses ládikák készülnek, de ez a bejegyzés mégsem arról fog szólni. Közbeszólt a bodza. Ugyanis tegnap a kisebbik fiammal bodzát szedtünk. Nagyon élvezte, hogy a metszőollóval vághatja a virágokat, és csak a szép, egészséges (értsd: nem tetves) virágokat szedte. A bodzát aztán nyomban be is áztattuk, hogy legyen finom bodzaszörpünk.
Itt a mi receptünk, ahogyan a férjem édesanyja készíti, és persze most már mi is:
minimum 30 viráglabda
2,5 kg cukor
4,5 liter víz
kb. 3 kávéskanál citromsavpor (ezt csak később raktam bele, mert nem volt itthon)
3 db citrom karikázva (nálunk több is ment bele)
kb. 3 kávéskanál Na-benzoát (szalicil helyett)
Mindent egy nagy edénybe raktunk (nálunk ez fazék lett), és két napig állni hagyjuk, néha kevergetjük, majd mielőtt leszűrjük, jól kinyomkodjuk a citromokat és a virágokat, hogy jobb legyen az aromája. Szűrés után mehetnek a flakonokba, üvegekbe, majd a kamrapolcra. Egyből is fogyasztható, de akkor kevesebb Na-benzoát és cukor is elegendő.