Egyre többen vagyunk, akik szeretnek otthon kézműveskedni, alkotni, kreatívkodni. Vajon másképpen kell-e kezelni ezeket a tevékenykedéseket, amikor várandósan csináljuk? Van-e olyan festék, ragasztó, amit be lehet várandósan is lélegezni? Az bennem fel sem merült, hogy ne alkotnék, ne ragasztanék, ne festenék csak azért, mert babát várok. Mindkét dolog egy örömforrás. De akkor hogyan lehet védekezni a káros anyagok, mérgek ellen, amik festés, kreatívkodás és barkácsolás közben  a környezetünkben vannak? Ennek akartam utánajárni...

IMG_2753 másolata.JPG

 

Ott kezdődik, hogy a legtöbbet az akrilfestéket és a decoupage ragasztót és lakkot használom mostanában. Így ezeknek jártam utána. Annak ellenére, hogy egy aránylag elterjedt márkájú akrilfestéket és decoupage ragasztót használok, nevezetesen a Pentart-ét, első körben nem találtam adatot arra vonatkozóan, mi a festék összetevője.

Persze több fórumon is foglalkoznak vele, hogy elég-e abban bízni, hogy vizes alapú a festék, tehát nem oldószeres, így van esély arra, hogy nem mérgező. Ráadásul a festékes tégelyen rajta lenne a nagy narancssárga X, ami azt hivatott jelezni, hogy irritatív anyaggal van dolgunk. De ez sincsen rajta. A lakk és a ragasztó esetében is így jártam a kutakodásnál.

Első körben arra jutottam, hogy a megelőzést választom, vagyis gyakran pihenek és szellőztetem a fejem és a szobát a festés, ragasztás közben, valamint beszerzek egy szájmaszkot. 

Ti mit gondoltok a témáról? Elővigyázatosság vagy teljes tiltás?

Címkék: akrilfesték várandósan decoupage lakk decoupage ragasztó

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativido.blog.hu/api/trackback/id/tr545355074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása